Image Alt

Moment Content

|| THEEDRINKEN IN HET NÚ ||

In deze bizarre Corona-tijd komt alles veel harder en directer binnen bij veel mensen. Een overload aan informatie, nieuwe taken, andere regelingen, (thuis)werk, kinderen bezighouden en zo verder. Dan lijkt het soms veel gevraagd om daartussen even tijd voor jezelf te nemen. En toch kunnen die kleine rustmomenten je helpen om alles in een beter perspectief te plaatsen en er met een andere energie mee om te gaan.

Om nu direct een half uur te beginnen mediteren is misschien net iets teveel gevraagd voor de meeste mensen. Maar er is wel een makkelijke manier om even mindful stil te staan in het moment: theedrinken.

In het Oosten was in vroegere tijden het inschenken en drinken van thee een bijzonder moment. Het was een (bijna) heilige ceremonie waarbij het brouwen, inschenken en opdrinken omgeven was door traditie. Alles kreeg aandacht, elk aspect was belangrijk. Ook in deze onwerkelijke omstandigheden kunnen we ons weer meer bewust zijn van onze handelingen. We richten onze aandacht op wat we nu doen, in plaats van op wat we allemaal nog zouden moeten doen. Theezetten biedt de mogelijkheid zelf controle te hebben over onze geest. Het kan ons concentratievermogen trainen.

Creëer je eigen mini-theeceremonie en probeer de volgende stappen met veel aandacht uit te voeren en telkens stil te staan bij alles wat je zintuigen waarnemen. Dwalen je gedachten af, dan is dat geen probleem, merk het op en parkeer ze even. Richt je aandacht dan weer op je handelingen.

* Kies welke thee je gaat drinken. Open de zakjes, ruik aan de thee of kruidenmengeling en laat je leiden door je gevoel, wat je op dat moment nog hebt. Concentreer je op de kleur, de grootte en de vorm van je gekozen thee.

* Breng water aan de kook, in een waterkoker, of in een pannetje op het vuur. Concentreer je op de waterbubbels die steeds groter en groter worden. Let hierbij goed op je ademhaling. Bedenk dat de aarde, maar ook jouw lichaam, voor het grootste gedeelte uit water bestaat.

* Neem de juiste hoeveelheid thee die vermeld staat op de verpakking. Doe de losse thee in een theezakje, thee-ei of theefilter en leg dat in het warme water dat de juiste temperatuur heeft (kan je ook nakijken op de verpakking). Concentreer je op de kleuren die worden gecreëerd in het water. Adem diep in en uit en ruik de aroma’s die vrijkomen.

* Verwijder het thee-ei, theezakje of de theefilter en concentreer je op de warmte die het keramiek of de glazen theepot afgeeft. Sluit je ogen en bedenk dat dit theemoment mede mogelijk wordt gemaakt door iemand die duizenden kilometers verderop de theebladeren heeft geplukt.

* Nu is het tijd om de thee te drinken. Drink langzaam en schenk aandacht aan de temperatuur van de thee. Is het heet, warm of lauw? Wat is de smaak? Is het bloemig, kruidig, fruitig? En hoe is de structuur van de thee in je mond? Romig en vol, droog en dun, heftig of licht? Sluit daarna je ogen en geniet van jouw unieke theemoment.

Theesommelier Ann Van Steenkiste schreef in haar boek ‘Zelfgeplukt’ een vrije interpretatie van een bekende tekst van de Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh uit zijn boek ‘Vorm is leegte, leegte is vorm’. Hij geeft hierin zijn commentaar en bevindingen op de mystieke tekst van de Prajnaparamita, de hartsoetra, een van de belangrijkste soetra’s uit het boeddhisme.

Ann was zo geraakt door deze tekst dat ze er haar eigen versie van maakte in functie van mindful thee drinken. Lees de tekst aandachtig, verschillende malen als het moet, laat hem volledig tot je doordringen. De volgende keer dat je thee drinkt, doe je dat op dezelfde manier als we hierboven al beschreven. In de laatste stap, tijdens het theedrinken, haal je je deze tekst voor ogen en probeer je volledig en met je volle aandacht in het Moment te zijn en te genieten van je kopje!

Als je een dichter bent, zul je duidelijk zien dat er een wolk drijft in je kopje thee.

Zonder wolk komt er geen regen, zonder regen kunnen de theeplanten niet groeien,

zonder theeplanten geen thee.

De wolk is van wezenlijk belang voor het bestaan van thee.

Is de wolk er niet, dan kan je geen kopje thee zetten.

Als we nog beter naar het kopje thee kijken,

kunnen we ook de zon er in zien schijnen.

Als er geen zonneschijn is, kan de theeplant niet groeien.

Eigenlijk kan er niets groeien. Ook wij kunnen niet groeien zonder zonneschijn.

En zodoende weten we dat er zonneschijn in ons kopje thee zit.

En als we verder kijken, kunnen we de theeplukster zien,

die de blaadjes zorgvuldig plukte  en naar de theefabriek bracht om ze te drogen en te vuren.

En we zien ook rijst.

We weten dat de theeplukster niet kan leven zonder haar dagelijkse portie rijst.

En daarom zit er rijst, die haar maaltijd werd, in ons kopje thee.

En de vader en de moeder van de theeplukster zitten er ook in.

Als we op deze manier kijken, zien we dat het kopje thee

niet zonder al deze dingen kan bestaan.

Kijken we nog dieper, dan zien we dat we er zelf ook in zitten.

Dit is niet moeilijk te vatten, omdat, als wij naar ons kopje thee kijken,

de thee deel van onze waarneming is.

Jouw geest zit hier in en de mijne ook.

Dus kunnen we zeggen dat alles in dit kopje thee zit.

Je kunt niets aanwijzen dat er niet in zit – tijd, ruimte, de aarde, de regen, de

mineralen in de grond, de zonneschijn, de wolk, de berg, de mist.

Alles co-existeert met het kopje thee.

Het kopje thee is er, omdat al het andere er is.

Stel dat we proberen één van deze elementen te herleiden tot zijn oorsprong.

Stel dat we de zonneschijn herleiden tot de zon.

Denk je dat dit kopje thee dan nog mogelijk is?

Nee, zonder zonneschijn kan er niets zijn.

En als we de theeplukster herleiden tot haar vader, hebben we ook geen kopje thee.

Het is een feit dat ons kopje thee louter en alleen bestaat uit ‘niet-thee-elementen’.

Als we deze niet-thee-elementen terugvoeren tot hun oorsprong,

kan er helemaal geen thee bestaan.

Zonder ‘niet-thee-elementen’, zoals geest, theeplukster, zonneschijn enzovoort, zal er geen thee zijn.

Hoe doorzichtig het theewater ook is, het hele universum zit erin.

Bron: Zelfgeplukt ~ Ann Van Steenkiste – Uitgeverij: Davidsfonds – ISBN 9789058268686

X
Jouw Content Moment, met veel liefde verzonden