|| LOSSE THEE VS KLEINE TRADITIONELE THEEZAKJES ||
Het zou te gemakkelijk zijn om te stellen dat de thee in theezakjes per definitie slechter is dan thee die bestemd is voor losse verkoop. Steeds meer merken kiezen voor onbewerkte vollere theebladeren voor in theezakjes en geven de thee in theezakjes ook steeds meer ruimte. Toch zijn er een aantal verschillen die het de moeite waard maken om te kiezen voor losse thee.
° Het grootste verschil ontstaat al tijdens het sorteer- en productieproces. Tijdens het sorteren worden de grotere bladeren gescheiden van de kleine bladeren. Daarna wordt de thee per klasse ingedeeld: je hebt bladthee (volledige bladeren), brokens (grove stukken), fannings en dust (dit zijn de allerkleinste stukjes).
° Fannings en dust worden voor de theezakjes gebruikt. Hoe kleiner het blad, hoe sneller het aroma vrijkomt en daarom dat deze thee in zakjes gebruikt wordt, zodat je snel een kopje thee kan zetten. Spijtig genoeg bevat deze thee maar weinig gezonde stoffen en heeft hi j het grootste deel van zijn essentiële oliën en aroma verloren, omdat de blaadjes beschadigd zijn en de stoffen doorheen het proces verloren gaan. Vooral de theezakjes die je in de supermarkt terugvindt bevatten vaak de laagste graad van thee.
° Bij losse thee wordt er gebruik gemaakt van bladthee en brokens. Deze blaadjes zijn intact en ondergaan heel wat minder bewerking waardoor ze meer gezonde stoffen bevatten.
° Onderzoek bevestigt dat het antioxidantengehalte van losse thee hoger is dan deze van theezakjes. De positieve eigenschappen van thee voor de gezondheid worden bijgevolg gemaximaliseerd met losse thee.
° Thee heeft ruimte nodig om zich te ontvouwen en de smaken los te laten. In een klein theezakje krijgen de theebladeren minder kans om zich goed te ontvouwen. Losse theeblaadjes kunnen zich bij de juiste bereiding veel beter in het hete water ontvouwen en daardoor optimaal hun smaak en geur afgeven.
° In kleine theezakjes hebben de bladeren minder ruimte, en er is (doordat het blad veel minder groot is) minder tijd nodig voor de bereiding.
° Veel mensen vinden de prijs die je moet betalen voor losse thee ook te hoog. Wat ze daarbij vergeten, is dat je meer losse thee krijgt dan in een pakje met theezakjes en dat je maar 3 gram losse thee nodig hebt voor een lekker kopje. Daarnaast kun je losse thee meerdere malen opschenken en laten infuseren, sommige soorten thee vragen hier zelfs om.
° Theezakjes daarentegen verliezen snel smaak en zijn daardoor niet meerdere keren te gebruiken. Zo haal je dus meer koppen thee uit 100 gram losse thee waardoor de kosten per kopje lager worden.
° Voor de standaard supermarkt theezakjes is het belangrijk dat die elke keer hetzelfde smaken. Ze proberen dit te bereiken door thee van over de hele wereld te mengen. Er wordt veel minder belang gehecht aan de kwaliteit of het smaakprofiel, zoals dat bij losse thee wel gebeurt. Daar varieert het smaakprofiel, geur en uiterlijk elk jaar en elk seizoen opnieuw. Er is dan ook een veel groter aanbod aan smaken en geuren bij losse thee dan bij gestandaardiseerde supermarkt blends.
Bekijk even deze voorbeelden:
- Kwaliteitsvolle losse theeblaadjes vs Dust kwaliteit voor theezakjes
2. Losse verse kamille kruidenthee vs kamille thee uit een theezakje
Eens je geproefd hebt van een kopje verse losse thee zal je niet snel meer voorverpakte thee willen drinken. Hoe mooi een verpakking of merk ook is, hoe modern en flitsend ze de buitenkant ook maken, het blijft nog steeds dezelfde lage kwaliteit van thee als alle andere voorverpakte soorten.
En laat je vooral niet afschrikken door het enorme aanbod van losse thee! Bepaal eerst en vooral welke smaken je lekker vindt en probeer dan eens een losse thee in dat segment. Hoe meer soorten je uittest, hoe meer smaken en geuren je ontdekt ? En hoe meer je gaat genieten van een correct gezet vers en gezond kopje thee!
Wil je meer weten over hoe je kan genieten van het ritueel van theezetten? Lees hier verder!