ENDO STORIES – Esmee

ENDO STORIES - Esmee

fotograaf: Geert Pieters

Hoi, ik ben Esmee, ik ben 27 jaar. Ik woon in Willebroek samen met mijn man, katten en hondendochter.

Ik  werk fulltime als verpleegkundige en op vlak van hobby’s ben ik echt een creatieve duizendpoot. Zo blog ik in mijn vrije tijd over groene, bewuste en spirituele dingen (www.heartfullyconscious.be) en deel ik dit ook graag op Instagram. Daarnaast verslind ik boeken in mijn vrije tijd. Ofwel zit ik met mijn hoofd in de wolken ofwel in een boek. Daarnaast geniet ik er ook van om tijd te spenderen met de liefste hondendogter die we hebben (ja, dogter met een g, see what I did there, haha). Tina is een rescuepuppy uit Spanje die we hebben gered van de dood. Van een onzekere pupper is ze uitgegroeid tot een volwassen doggo met een zelfzekere maar ondeugende attitude. Ik lach niet als ik zeg dat die ons echt tegen spreekt. She does… Maar als er één ding zeker is, dan is het wel dat we onvoorwaardelijke liefde voor haar voelen.

ENDOMETRIOSE-TRAJECT

Ik had voor de diagnose wel al vaag gehoord van endometriose. Ik wist van het bestaan, zeker omdat iemand dat ik ken de diagnose had gekregen. Maar ik had nooit gedacht dat ook ik die diagnose zou krijgen. Mijn menstruaties gingen toen van kwaad naar erger. Zeker het laatste jaar. Vorig jaar had ik nog tijdens mijn menstruatie een tattoo op mijn bovenarm laten zetten en 7/8 maanden later kon ik niet meer werken als ik mijn menstruatie had. Wandelen werd kruipen en kruipen werd zelfs stilliggen. Vreselijk dus … De diagnose werd in mei 2020 vastgesteld. De officiële diagnose eind augustus. Ze kunnen endometriose pas 100 % vaststellen na een operatie.

Ik had volgende symptomen: enorme pijn in mijn buik, buikkrampen, constipatie (enkel tijdens mijn menstruatie), migraine-aanvallen. Vooral de krampen en de pijn in mijn buik waren vreselijk.
Ik heb eerst anticonceptie moeten nemen vóór mijn operatie, op basis van progesteron, en na mijn operatie heb ik drie maanden in kunstmatige menopauze gezeten. Om zeker te zijn dat alle activiteit (ook van de minuscule kleine letsels) in mijn buik stillag. Momenteel ben ik door endometriose bezig met een fertiliteitstraject. Mijn man en ik zouden heel graag één kindje willen en dat wordt moeilijker gemaakt door deze ziekte. Daarom hebben ze ons het advies gegeven om via fertiliteit verder te gaan. Op hoop van zegen…

DAGELIJKS LEVEN

Onze nieuw opgerichte facebookgroep, haha! Eerlijk? In andere groepen voel ik mij toch niet zo comfortabel. Er wordt daar voortdurend advies gegeven over de medische behandelingen van de dokters, over dokters zelf. Soms met de neiging tot heel negatief. En eerlijk? Deze ziekte is al kut, dus ik wil daar in zo’n groepen niet continu op gewezen worden. Dus “(behind) endo stories” raad ik je zeker aan! Ideaal ook voor je partner of familie die graag wat meer informatie wilt.

Wat ik zou willen veranderen in onze cultuur, en dat is niet enkel endo-gerelateerd, is hoe er wordt omgegaan met gezondheid. We leven heel hard in een ‘behandelende’ maatschappij maar het zou beter zijn als we naar een preventieve maatschappij zouden gaan. Inzetten op gezonde voeding, voldoende beweging, frisse lucht, mentale ondersteuning. De psychologen kreunen onder het werk maar er is ook zoveel nood daaraan. Therapie zou normaal moeten zijn in plaats van een uitzondering. Door bewuster te leven, ben ik hier ook bewuster mee aan het omgaan. Ik geniet van meditatie, van bezig zijn met mijn tarot en orakelkaarten. Bezig zijn met theetjes en infusies (kleine groene heks hierzo haha), bewuster bezig met mijn mindset, ik leef rustiger, bewuster. Vroeger leefde ik op 10 koffies per dag en nu zijn er dagen dat ik vergeet dat koffie bestaat. Ik maak bewust tijd en ruimte vrij om te lezen, om te ontspannen.

Qua dieet ben ik volop bezig. Zo drink ik dus weinig of geen koffie meer, ik kies meer voor water en thee/infusies. Daarnaast probeer ik dingen aan te passen naar glutenvrij en eet ik al zowiezo zoveel mogelijk vegan. Qua verzorgingsproducten gebruik ik grotendeels enkel natuurlijke producten die goed zijn voor mijn lichaam maar ook voor de natuur.

Wat ik andere mensen nog wil meegeven? Als je deze diagnose hebt gekregen: je bent niet alleen EN je faalt niet als vrouw. Toen ik net deze diagnose kreeg, was dat echt iets waar ik mee worstelde. Ik voelde mij gefaald als vrouw, want iets dat het makkelijkste is, is voor mij het pijnlijkste. Je kan er niet aan doen dat je deze ziekte hebt gekregen, maar je hebt wel in de hand hoe je er mee omgaat. YOU ARE BADASS!

X
Jouw Content Moment, binnen 2 dagen gratis verzonden vanaf €75 in België